Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  02/09/2005
Data da última atualização:  01/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; BRESEGHELLO, F.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; FLAVIO BRESEGHELLO, CNPAF.
Título:  Nutritional diagnostic in upland rice production in some municipalities of State of Mato Grosso, Brazil.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Journal of Plant Nutrition, v. 27, n. 1, p. 15-28, 2004.
DOI:  https://doi.org/10.1081/PLN-120027544
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Nutrient deficiency is one of the most important yield limiting factors in crop production in cerrado soils in Brazil. A survey was conducted with the objective to evaluate soil fertility and nutritional status of upland rice plants in 43 sites, covering 33 rural properties, in three Municipalities of the Chapada dos Parecis Region, State of Mato Grosso, Brazil. Grain yield of upland rice was also determined where soil and plant samples were taken for nutritional evaluation. Grain yield of upland rice varied from 975 to 7853 kg ha(-1) with an average value of 3595 kg ha(-1). Soil analysis showed average value of pH 5.5, organic matter (O.M.) 21.5 g dm(-3), phosphorus (P) 4.1 mg dm(-3), potassium (K) 31.6 mg dm(-3), calcium (Ca) 17.7 mmol dm(-3), magnesium (Mg) 8.4 mmol dm(-3), and aluminum (Al) 1.8 mmol dm(-3). Average micronutrients levels in the soil were 0.51 mg dm(-3) of copper (Cu), 2.4 mg dm(-3) of zinc (Zn), 61.6 mg dm(-3) of iron (Fe), and 4.79 mg dm(-3) of manganese (Mn). Similarly, average base saturation was 28%, Al saturation was 8%, Ca saturation was 18%, Mg saturation was 9%, K saturation was 0.82%, Ca/K ratio was 24, Ca/Mg ratio was 2.23 and Mg/K ratio was 12. Plant analysis showed average values of N 30.3 g kg(-1), P 1.68 g kg(-1), K 19 g kg(-1), Ca 3.87 g kg(-1), Mg 2.66 g kg(-1), Zn 22 mg kg(-1), Cu 8 mg kg(-1), Mn 120 mg kg(-1), and Fe 106 mg kg(-1). Based on soil fertility analysis there were low levels of P, K, base saturation, Ca saturation, Mg saturati... Mostrar Tudo
Thesagro:  Arroz; Oryza Sativa; Oxisol.
Thesaurus Nal:  grain yield; rice; soil chemical properties; tissue analysis.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF22968 - 1UPCAP - DD20042004
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  07/03/2016
Data da última atualização:  17/03/2016
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  RIBEIRO, M. F.; CUNHA, R. L.; OLIVEIRA, A. C. B. de.
Afiliação:  ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, SAPC.
Título:  Podas do cafeeiro.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SAKIYAMA, N. S.; PRIETO, H. E.; MARTINEZ, H. E. P.; TOMAZ, M. A.; BORÉM, A. (Org.). Café Arábica: do plantio à colheita. 1. ed. Viçosa: Editora UFV, 2015, v.1, p. 196-215.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Café Arábica.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC919 - 1UPCPL - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional